Autor nagrań - Zdzisław Pałczyński Producent – P.W. Alauda, www.ptaki.one.pl

You need a Flash plugin to view this player

Makolągwa Acanthis cannabina

Wygląd

Nieco mniejsza od wróbla. Samiec w okresie lęgowym różni się od samicy – na piersi ma dużą czerwona plamę oraz małą na czole. Jego głowa i szyja są szare. Grzbiet i skrzydła są brązowe. Lotki są brunatno-czarne z białymi brzegami. Brzuch kremowy z brązowymi pasami po bokach. Samica jest bardziej stonowana – nie posiada jaskrawych, czerwonych barw. Sprawia ogólnie wrażenia ptaka szaro-brązowego o mało atrakcyjnym wyglądzie. Podobnie wygląda samiec jesienią i zimą oraz ptaki młodociane.

Siedlisko

• zieleń w strefie peryferyjnej miast oraz we wsiach, głównie ogródki przydomowe z nasadzeniami zimozielonych drzew i krzewów;
• cmentarze i ogrody;
• plantacje porzeczek;
• młode uprawy leśne graniczące z terenami otwartymi;
• ugory z pojedynczymi krzewami i młodymi drzewami;
• pastwiska w dolinach rzecznych porośnięte jałowcami.

Gniazdo

To solidna konstrukcja budowana z korzonków i traw poprzetykanych wełną i puchem roślinnym, w środku wyścielone włosiem i sierścią. W krzewie lub na młodym drzewku, zwykle nie wyżej niż 3 m nad ziemią. Gniazda pierwszych lęgów zakładane są najczęściej w krzewach lub na wiecznie zielonych drzewkach (świerkach, tujach, itp.), dość często także w kupach chrustu. W zniesieniu 4-6 jaj.

Pokarm

W okresie wiosny i lata owady i inne bezkręgowce oraz nasiona. Jesienią i zimą nasiona chwastów.

Sposób żerowania

Pokarm ptaki zbierają z ziemi lub żerują na chwastach.

Zagrożenia

• usuwanie śródpolnych zadrzewień i zakrzaczeń;
• upraszczanie krajobrazu rolniczego (komasacje gruntów);
• stosowanie środków ochrony roślin.

Status gatunku

Nieliczny lub średnio liczny ptak lęgowy całego kraju. Występuje również w górach. Ptak częściowo wędrowny. Przylatuje na tereny lęgowe w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku. W okresie polęgowym tworzy stada żerujące na otwartych terenach obfitujących w nasiona chwastów.