Autor nagrań - Zdzisław Pałczyński Producent – P.W. Alauda, www.ptaki.one.pl

You need a Flash plugin to view this player

Derkacz Crex crex

Gatunek kwalifikujący użytki zielone do płatności rolnośrodowiskowej!

Wygląd

Podobny do przepiórki, ale znacznie większy. Derkacza bardzo trudno zobaczyć. Jest to skryty ptak, przemieszczający się głównie na piechotę w bujnej trawie. Znacznie łatwiej jest go usłyszeć. W maju i czerwcu, często całymi godzinami, głównie nocą i wcześnie rano, słychać jednostajne wołanie samca przypominające pocieranie kawałkiem drewna o grzebień.

Siedlisko

• bujne, wilgotne łąki z kępami krzewów;
• turzycowiska;
• zasiewy koniczyny;
• pola uprawne.

Gniazdo

Wygrzebany w ziemi i wyłożony trawą niewielki dołek. Pisklęta są zagniazdownikami, po wykluciu się z jaj opuszczają gniazdo i żerują pod opieką samicy.

Pokarm

Bezkręgowce, głównie owady i pajęczaki zbierane z ziemi i roślinności.

Zagrożenia

• wczesny termin pokosu (koszenie łąk już w maju lub na początku czerwca);
• koszenie łąk od zewnątrz do środka;
• osuszanie podmokłych łąk;
• upraszczanie struktury roślinności (podsiewanie szlachetnymi gatunkami traw).

Status gatunku

Nieliczny, miejscami średnio liczny ptak lęgowy. Gatunek wędrowny. Na lęgowiska przylatuje w I dekadzie maja, czasami już w ostatnich dniach kwietnia. Na zimowiska w Afryce odlatuje we wrześniu i październiku.

Ochrona

• przesunięcie terminu pierwszego pokosu do 1 lipca;
• koszenie od środka do zewnątrz łanu lub stosowanie „wypłaszacza”;
• pozostawianie nieskoszonego fragmentu łąki (5-10% powierzchni działki).