Autor nagrań - Zdzisław Pałczyński Producent – P.W. Alauda, www.ptaki.one.pl

You need a Flash plugin to view this player

Słowik szary Luscinia luscinia

Wygląd

Ptak mniej więcej wielkości wróbla. Wierzch ciała i ogon szarobrązowe, spód kredowobiały.

Siedlisko

• zakrzaczenia i zadrzewienia w dolinach rzecznych;
• zapuszczone (z krzewami i gęstą roślinnością zielną) parki i ogrody;
• śródpolne zadrzewienia i zakrzaczenia.

Gniazdo

Na ziemi w dołku, wśród gęstej roślinności (np. w pokrzywach) lub pod krzakiem, zbudowane z traw, łodyg, liści i korzonków. W zniesieniu 4-5 jaj.

Pokarm

Owady i inne bezkręgowce.

Sposób żerowania

Pokarm ptaki zbierają z ziemi.

Zagrożenia

• usuwanie śródpolnych zadrzewień i zakrzaczeń;
• upraszczanie krajobrazu rolniczego (komasacje gruntów);
• stosowanie środków ochrony roślin.

Status gatunku

Nieliczny lub średnio liczny ptak lęgowy kraju z wyjątkiem części południowo-zachodniej, gdzie zastępuje ten gatunek słowik rdzawy.