Autor nagrań - Zdzisław Pałczyński Producent – P.W. Alauda, www.ptaki.one.pl

You need a Flash plugin to view this player

Gąsiorek Lanius collurio

Wygląd

Samiec jest łatwo rozpoznawalny po popielatym wierzchu głowy, czarnym pasku przechodzącym przez oko, rdzawym grzbiecie oraz czarno-białym ogonie. Samice mają rdzawy grzbiet oraz poprzeczne prążki na brzuchu. Młode są podobne do samicy, ale mają dodatkowo prążkowany grzbiet.

Siedlisko

• łąki i pola z kępami krzewów (najchętniej ciernistych);
• zakrzaczenia wzdłuż polnych dróg;
• zdziczałe sady;
• obrzeża lasów;
• większe polany leśne.

Gniazdo

Umiejscowione zazwyczaj nisko w gęstych zaroślach. Czasami w stertach gałęzi.

Pokarm

Duże owady, głównie szarańczaki i chrząszcze. Poza tym gryzonie, rzadziej małe ptaki oraz jaszczurki. Gąsiorek, podobnie jak jego większy kuzyn – srokosz, często przechowuje swoje ofiary nadziewając je na ciernie krzewów lub kolce drutów kolczastych.

Sposób polowania

Wypatruje ofiar siedząc na drutach linii energetycznej, czubku drzewa lub krzewu albo słupku ogrodzeniowym. Rzadko poluje zawisając w powietrzu (podobnie jak pustułka).

Zagrożenia

• wycinanie śródpolnych drzew oraz krzewów;
• upraszczanie krajobrazu rolniczego (komasacje gruntów);
• stosowanie środków ochrony roślin;
• uproduktywnienie ugorów i nieużytków.

Status gatunku

Średnio liczny ptak lęgowy. Gatunek wędrowny. Odlatuje w sierpniu i we wrześniu do tropikalnej Afryki. Na lęgowiska powraca w V.

Ochrona

• zachowanie w krajobrazie rolniczym istniejących krzewów i zadrzewień;
• ekstensywne użytkowanie łąk;
• pozostawianie miedz śródpolnych i ugorów.