Autor nagrań - Zdzisław Pałczyński Producent – P.W. Alauda, www.ptaki.one.pl

You need a Flash plugin to view this player

Dymówka Delichon urbica

Wygląd

Powszechnie znana jaskółka z mocno rozwidlonym ogonem. Wierzch ciała jednolicie ciemny o granatowym połysku. Brzuch biały lub kremowy. Gardło i czoło rdzawe.

Siedlisko

• budynki gospodarcze, głównie obory.

Gniazdo

Płaska miseczka z gliny i siana zbudowana tak blisko sufitu, że nie można do niego z góry zajrzeć. Zazwyczaj budowane wewnątrz budynku.

Pokarm

Łapane w powietrzu owady do wielkości motyla lub ważki.

Zagrożenia

• likwidacja śródpolnych bagienek i oczek wodnych;
• stosowanie środków ochrony roślin;
• upraszczanie krajobrazu rolniczego.

Status gatunku

Bardzo liczny ptak lęgowy. Gatunek wędrowny. Na tereny lęgowe przylatuje w drugiej połowie kwietnia lub na początku maja. Na zimowiska w Afryce odlatuje od sierpnia do października, głównie we wrześniu.

Ochrona

• tworzenie oczek wodnych;
• pozostawianie otwartych otworów wlotowych do budynków gospodarczych.