Autor nagrań - Zdzisław Pałczyński Producent – P.W. Alauda, www.ptaki.one.pl

You need a Flash plugin to view this player

Pokląskwa Saxicola rubetra

Wygląd

Wyraźnie mniejsza od wróbla. Sylwetka krępa, charakterystyczny krótki ogon. Wierzch ciała strychowany, brunatno-piaskowy. Biała brew i biały wąs podkreślają brunatną maskę. Spód ciała u samca piaskowo-pomarańczowy. Samica jest jaśniejsza i bardziej brązowa. Pokląskwa jest łatwa do obserwacji, gdyż siada na wyższych roślinach zielnych lub zeszłorocznych uschniętych badylach, a także na słupkach ogrodzeniowych pastwisk.

Siedlisko

• łąki i pastwiska;
• turzycowiska;
• ugory i nieużytki z kępami wyższej roślinności zielnej;
• wały przeciwpowodziowe, nasypy drogowe i kolejowe.

Gniazdo

Na ziemi w dołku, bardzo dobrze osłonięte roślinnością. Zbudowane z liści, łodyg i traw. Pełne zniesienie składa się z 5-7 zielonkawoniebieskich jaj.

Pokarm

Owady, pająki i inne bezkręgowce.

Sposób żerowania

Często poluje na owady siedząc na eksponowanym miejscu. Pokarm zbiera także z ziemi lub z powierzchni roślin.

Zagrożenia

• upraszczanie krajobrazu rolniczego (komasacje gruntów);
• stosowanie środków ochrony roślin;
• uproduktywnienie ugorów i nieużytków.

Status gatunku

Nieliczny lub średnio liczny ptak lęgowy całego kraju. W odpowiednich środowiskach występuje także w górach.